§ 2. Onderzoek naar het bouw-ontwerp
(Nog onbekend, ~ Het tegenwoordige plan noodigt tot nader onderzoek uit. ~
Het oorspronkelijke ontwerp gevonden. ~ Het pijler-systeem).
De kerk, over welke deze paragrafen handelen, had volgens nader te bespreken gegevens en te vermelden opgravingen, cylindrische, met ronde staven gecantonneerde pilaren en ronde, gekoppelde muurschalken. Ik zal haar nu en dan, kortheidshalve, die van 1280 noemen, ofschoon ze, duidelijkheidshalve, misschien wel de rondgepijlerde en rond-gekolonette kerk kon heeten.
Aan haar voormalig grondplan hebben hoofdzakelijk J. C. A. Hezenmans en Dr. C. F. X. Smits besprekingen gewijd.
Hezenmans1 doet dat nog al uitvoerig, maar begaat eenige onjuistheden in de volzinnen die hij erover schrijft. Met name, dat de „pilaren verder van elkander (zouden gestaan hebben) dan in de derde kerk". Dat is eenvoudig onhoudbaar. Ze stonden dichter bijeen. Hezenmans (of zijn broeder de architect) hebben ten deze klaarblijkelijk alle ernstige opmetingen nagelaten.
Ook Dr Smits heeft een onderzoek naar den plattengrond van 1280 ingesteld.2 Zijn totaal-indruk was: een rijk Fransch plan, à la Amiens, driebeukig schip, koor met zeven straalkapellen en eenige zijkapellen; alles bijeen, een grondplan volkomen gelijk aan onze tegenwoordige kathedrale Basiliek3, die op de („tweemaal verhoogde”!) grondslagen harer voorgangster is opgetrokken.
Afb. 21. Fragmenten, voor circa 40 jaar, tijdens de restauratie van het schip der kerk (Zuidkant) aldaar uitgebroken. Zij waren met den behakten kant in den kalkmortel geplant. De achterzijde diende tot vlak- vulling. Teekeningen van L. Hezenmans, architect.
Wat het Fransche karakter betreft, kan ik met den geachten schrijver accoord gaan; wat de grafisch voorgestelde juistheid en de overeenstemming tusschen de kerken van voorheen en thans aangaat, echter in geenen deele.
Aan zijne uitspraak is blijkbaar niet dat eigenaardig onderzoek, die persoonlijke nauwkeurige opmeting - zoo onafwijsbaar! - voorafgegaan. Dan had zijn oordeel misschien anders geklonken.
Niet slechts evenwel aan Dr Smits, ook aan alle anderen, die over de St Jan geschreven hebben, bleef het grondplan van 1280 ten eenenmale onbekend.
En toch roepen negen opvallende eigenaardigheden in het grondlijnen-spel der kerk van heden ons luide toe: „Ziet ge dan niet, dat het plan-terrier van vroeger heel anders was?"
1. | De St Janskerk, blz. 15-18. |
2. | Dr C.F. Xavier. Smits, De Kathedraal van 's Hertogenbosch, blz. 33. |
3. | De bekende latere aanbouwen, als III. L. Vr.-kapel en de Kapittelkamer, natuurlijk uitgezonderd. |